فهرست مطالب

Journal of Dental School
Volume:20 Issue: 3, 2002

  • تاریخ انتشار: 1381/07/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • بررسی مقطعی استانداردهای سفالومتریک کودکان 9 تا 11 ساله شهر قزوین، سال 1376
    مهتاب نوری، علیرضا گاراژیان، آلبرت بغزیان صفحه 1
    زمینه و هدف
    بررسی های فیزیکال انتروپومتریک مبین تفاوت در ابعاد سر و صورت در زنان و مردان و میان نژادهای گوناگون می باشند. بدلیل اثبات اثر سن و جنس بر روی شاخصهای سفالومتریک و همچنین از آنجائیکه استانداردهای سفالومتریک برای کودکان ایرانی در سنین 9 تا 11 سالگی سنی که اکثر معالجات Mixed dentition در آن آغاز می شود، محاسبه نشده بودند این مطالعه بر روی 90 کودک واجد اکلوژن نرمال صورت پذیرفت. هدف از این تحقیق تعیین استانداردهای سفالومتریک آنالیز ترکیبی در کودکان 9 تا 11 ساله ایرانی، همچنین تعین اثر مقطعی سن وجنس بر روی آنها بود.
    مواد و روش ها
    پس از معاینه بالینی 3500 دانش آموز 9 تا 11 ساله مدارس شهر قزوین 90 کودک واجد اکلوژن نرمال به نسبت مساوی از هر سن (30 نمونه) و جنس (15 دختر و 15 پسر) انتخاب گردیدند. پس از اخذ توافق والدین نگاره جانبی صورت به روش Conventional از این بیماران تهیه شد. آنالیز ترکیبی مشتمل بر 22 اندازه گیری زاویه ای، 10 اندازه گیری خطی و یک اندازه گیری نسبتی بر روی این نگاره ها صورت پذیرفت. میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات و طیف تغییرات برای هر یک از متغیرها تعیین گردید. اثر مقطعی سن و جنس بر روی این اندازه گیری ها محاسبه شد.
    یافته ها
    استانداردهای سفالومتریک آنالیز ترکیبی برای کلیه 90 کودک، 45 دختر و 45 پسر و 30 کودک در هر مقطع سنی محاسبه شد. میانگین سه زاویه SNB، SNA و ANB در کل نمونه ها عبارت بودند از 3.18±80.54، 2.61±76.81، 3.74±1.84.در ارزیابی اثر جنس، تفاوتهای معنی دار آماری در اکثر اندازه گیری های خطی مشاهده شد که بارزترین آنها در طول ماگزیلا بود(P=0). در تمامی موارد ابعاد صورت پسران بزرگتر از دختران بود. اثر سن بر ابعاد صورت در پسران بخصوص در بعد قدامی خلفی بارزتر از دختران بود (P<0.04 تا P<0.00). در بررسی اثر ترکیبی سن و جنس بارزترین اثر بر روی طول قاعده خلفی جمجمه، طول ماگزیلا و طول مندیبل مشاهده شد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    در کودکان 9 تا 11 ساله تفاوت معنی دار آماری چه از لحاظ سن و چه از لحاظ جنس در اندازه گیری های خطی در بعد قدامی خلفی سر و صورت مشاهده می شود.
  • رابطه گروه های خونی و Secretor بودن افراد استفاده کننده از پروتزهای دندانی با کاندیدیازیس دهانی
    شیده مهرمفخم، بابک فرخی صفحه 2
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش کربوهیدراتهای آنتی ژنهای گروه های خونی در اتصال به کاندیدا آلبکینس هدف از انجام این تحقیق که در گروه ایمونولوژی دانشکده پزشکی انجام پذیرفت بررسی رابطه کاندیدیازیس ناشی از پروتزهای دندانی با گروه های خونی ABO در مراجعین به دانشکده های دندانپزشکی شهید بهشتی و تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    برای این منظور نمونه 75 بیمار مبتلا به کاندیدیازیس دهانی و 75 فرد فاقد کاندیدیازیزس دهانی طی سالهای 1377 و 1378 جمع آوری شدند. کاندیدیارنیس آنها از روی معاینه بالینی مشاهده لام مستقیم و کشت میکروارگانیسم تشخیص داده شد و گروه های خونی با استفاده از روش مستقیم تعیین گردیده، جهت مشخص ساختن افراد مورد مطالعه از لحاظ Secretor و Non Secretor به انجام روش آگلوتیساسیون اقدام گردید.
    یافته ها
    در گروه مورد یا مبتلا به کاندیدیازیس 71% بیماران Secretor و 29% Non Secretor و در گروه های شاهد یا فاقد کاندیدیازیس Secretor 36%و Non Secretor 64% بودند حضور گروه های خونی AB، O و A و B در گروه مورد به ترتیب در 45.3%، 13.3%، 21.3% و 20% و در گروه شاهد بترتیب در 31.7%، 14.7%، 22.7% و 32% افراد ملاحظه گردید. با انجام آزمون آماریChi Square اختلاف میان فراوانی گروه های خونی AB، O و A و B در میان دو گروه مورد مطالعه از لحاظ آماری معنی دار بود (P<=0.000). با بررسی دو به دو گروه های خونی اختلاف آماری معنی دار از لحاظ گروه های خونی O و B در میان دو گروه مورد مطالعه ملاحظه شد (P<=0.025). همچنین با انجام آزمون آماری Chi Square مشخص گردید که تعداد افراد Secretor در گروه مورد مطالعه بطور معنی داری بالاتر از گروه شاهد است (P<=0.0005). همچنین بین درصد Secretor در گروه مورد مطالعه بطور معنی داری بالاتر از گروه شاهد است (P<=0.0005). همچنین بین درصد Secretor بودن افراد با نوع گروه خونی B و AB و A ارتباط آماری معنی داری ملاحظه شد. در مورد گروه خونی B (P<=0.05) در مورد گروه خونی AB (P<=0.001)در مورد گروه خونی A (P<=0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های بدست آمده از این تحقیق چنین نتیجه گیری می شود که افراد واحد گروه خونی O شانس بیشتری نسبت به ابتلا به کاندیدیازیس دارند در حالیکه گروه خونی B ارتباط معکوس در این زمینه دارد.
  • انواع تحلیل های آماری در مطالعات هم گروهی، شاهد موردی و سنجشی
    کاظم مهرداد صفحه 3
    در انواع مختلف مطالعات تحقیقی روی داده هایی که بدست می آید انواع مختلفی از تجزیه و تحلیل های آماری باید صورت گیرد. در این مقاله به طور خلاصه بیان می شود که در تحقیقات هم گروهی (Co-hort) یا در مطالعات شاهد موردی (Case-Control) و بالاخره در سنجشها (Surveys) معمولا چه نوع تجزیه و تحلیل آماری انجام می دهند. ضمنا مختصری راجع به عناوین آماره ها از قبیل نسبت شانس یا نسبت بخت ها- نسبت خطر یا مخاطره نسبی- زمان شخص... و طریق محاسبه آنها بحث می شود.
  • ارزیابی استحکام باند تعمیر ترمیم های کامپازیت پلی اسید مادیفاید پس از کاربرد ادهزیوها و آماده سازی های مختلف
    فاطمه ملک نژاد، مرجانه قوام نصیری صفحه 4
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه اندازه گیری قدرت باند تعمیر کامپازیت پلی اسید مادیفاید (کامپوگلاس F) توسط دو نوع ماده همنام و غیر همنام (کامپوگلاس و گلاس یونومرنوری) بود.
    مواد و روش ها
    آماده سازی های سطحی ترمیم شامل اسید پلی آکریلیک 25% در یک گروه و اسید هایدروفلوریک 25% در گروه دیگر بود. هر گروه به دو زیر گروه بر اساس ادهزیو مورد آزمایش تقسیم شدند 600 سیکل حرارتی قبل از پروسه ترمیم اجرا شد.ابتدا سطح توسط فرزالماسی خشن و آماده سازی سطحی با HF یا PA انجام شد پس از استفاده از انامل باندینگ ایجنت در نیمی از گروه ها، نمونه ها توسط Compoglass و Fuji II Lc ترمیم شدند. بعد از 600 سیکل حرارتی نمونه ها توسط یک کراس هید تیغه ای با سرعت نیم میلی متر در دقیقه شکسته شدند. اطلاعات بدست آمده توسط آنالیزواریانس سه عاملی و تست دانکن ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که: نوع اسید وانامل باندینگ اجنت بر قدرت باند موثر بود. میانگین قدرت باند در اسید HF بیشتر از اسید PA بود. قدرت باند در صورت استفاده از ماده حد واسط (EBA) بیشتر از عدم استفاده از آن بود. نیروی Cohesive گروه کنترل با میانگین (MPa 11.6) از نظر آماری کمتر از گروه های تعمیر شده (آزمایشی) بود.
    نتیجه گیری
    بهتر است برای تعمیر کامپوگلاس، با هر کدام از دو نوع ماده گلاس یونومر و کامپوگلاس از آماده سازی اسید هایدروفلوریدریک و انامل باندینگ استفاده شود.
  • مقایسه کلینیکی اثر دهان شویه های پرسیکا و کلرهگزیدین 0.2% بر پلاک دندانی و التهاب لثه
    امیرمعین تقوی، ذبیح الله ابراهیم نژاد صفحه 5
    سابقه و هدف
    حذف پلاک میکروبی با استفاده از مواد شیمیایی از جمله دهان شویه ها همواره مورد توجه بوده است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی و مقایسه اثر دهان شویه گیاهی پرسیکا و دهان شویه کلرهگزیدین 0.2% روی پلاک دندانی و ژنژیویت به عنوان تنها روش بهداشت دهان به مدت یک هفته بود.
    مواد و روش ها
    26 بیمار دارای علایم کلینیکی التهاب لثه (Chronic Gingivitis) با در نظر گرفتن شرایط خاص مثل عدم ابتلا به پریودونتیت، عدم وجود جرم زیر لثه ای و بیماری سیستمیک و... انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. شاخص پلاک و شاخص لثه ای یک هفته پس از جرمگیری بالای لثه ای و بروساژ و بدون استفاده از هیچ روش بهداشت دهان ثبت گردیدند. سپس یکی از دهان شویه ها بصورت دوسوکور انتخاب و به مدت یک هفته بعنوان تنها روش دهان تجویز و در پایان هفته مجددا شاخص ها ثبت گردیدند.
    یافته ها
    آزمون آماری نان پارامتریک ویلکاکسن (Wilcoxon-Signed Rank Test) کاهش شاخص پلاک را در هر دو گروه معنی دار نشان داد (P<0.05). شاخص لثه ای در هر دو گروه کاهش معنی داری یافته بود (P<0.05). در مقایسه دو دهان شویه تفاوت معنی داری در میزان تغییر ایندکس لثه ای مشاهده نگردید. اما ایندکس پلاک در گروه کلرهگزیدین به شکل معنی داری بیشتر از گروه پرسیکا کاهش یافته بود. در گروه پرسیکا غیر از طعم بد دهان شویه عارضه دیگری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که دهان شویه پرسیکا در کاهش پلاک دندانی و التهاب لثه موثر بوده، بنابراین می توان آنرا جهت کنترل پلاک و ژنژیویت توصیه نمود.
  • نقش Xylitol در پیشگیری از پوسیدگی های دندانی
    مهران مرتضوی صفحه 6
    زایلیتول شکر الکلی است که طعمش بسیار شبیه قندهای معمولی بوده، خوردن آن بی ضرر می باشد. اهمیت این قند در دندانپزشکی به لحاظ تحقیقات بالینی فراوانی است که نه تنها آن را پوسیدگی زا نمی دانند بلکه قدرت ترمیم پوسیدگی های دندانی را نیز توسط آن به نمایش گذاشته اند.به منظور دست یابی به کاهش پوسیدگی در حد 40 تا 50 درصد، به نظر می رسد که دفعات جویدن آدامس های حاوی زایلیتول را بایستی حداقل تا سه مرتبه در روز افزایش داد. مصرف کنندگان این گونه آدامس ها، باکتری های استرپتوکوک میوتانس کمتری در پلاک دندانی دارند.علیرغم آن بسیاری از خمیر دندانها (به خصوص در اروپا) حاوی زایلیتول می باشند، معمولا توصیه های بهداشتی تاکنون متوجه محتوای فلوراید آنها بوده است. امروزه شواهدی وجود دارد که از خاصیت ضد پوسیدگی این گونه خمیر دندانها حکایت دارد.
  • بررسی اپیدمیولوژی لکوپلاکیا در جمعیت شهر تهران سال 1375
    سیداحمد قائم مقامی، زیبا ملکی، فائزه خزیمه، فاطمه ناصری صفحه 7
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت ضایعات لکوپلاکیا در دهان که بعنوان یک ضایعه پیش بدخیمی (Precancerous) مطرح است و اینکه از نظر میزان شیوع و عوامل مساعد کننده آن در جامعه ما اطلاعاتی در دست نیست، هدف از انجام این تحقیق تعیین اپیدمیولوژی لکوپلاکیا در جمعیت شهر تهران در سال 1375 بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش توصیفی و با تکنیک مشاهده و مصاحبه با استفاده از فرم اطلاعاتی صورت گرفت. جامعه مورد بررسی افراد 30 سال به بالای خانوارهای شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 3000 نمونه انتخاب شدند. معاینه کنندگان شامل 3 تیم 3 نفره بود، هر گره شامل یک معاینه کننده زن، یک معاینه کننده مرد و یک نفر ثبت کننده اطلاعات بود. معاینه کنندگان دانشجویان ترم اخر دندانپزشکی و یک رزیدنت بخش بیماری های دهان بودند. بررسی مجدد نمونه های با ضایعات دهانی توسط استادیار بخش بیماری های دهان انجام گرفت. کلیه معاینه کنندگان یک هفته توسط 12 استاد بخش بیماری های دهان آموزش داده شدند و هماهنگی قابل قبولی بین آنها بوجود آمد.
    یافته ها
    1.8% از نمونه ها بعلت عدم همکاری از طرح خارج شدند. تعداد کل نمونه های مورد بررسی 2945 نفر بود که شامل 51% زن و 49% مرد با دامنه سنی 30 تا 92 سال بود شیوع بیماری لکوپلاکیا در جمعیت شهر تهران سال 1375، 0.9% بود. بالاترین میزان لکوپلاکیا در گروه سنی 59-50 و 79-70 سال و به میزان 1.4% بود. میانگین سنی نمونه های مبتلا به لکوپلاکیا 53 سال با دامنه سنی 36 تا 79 سال بود. شیوع لکوپلاکیا در مردان 1.5% و 4 برابر زنان (0.4%) بود. بالاترین میزان لکوپلاکیا در افرادی مشاهده شد که متاهل بوده، از تحصیلات کمی برخوردار بودند. در این تحقیق بیمارانی که دارای لکوپلاکیا بوده، در محیط باز کار می کردند 4% و 6 برابر بیمارانی بودند که لکوپلاکیا داشته، در محیط بسته کار میکردند (0.7%). لکوپلاکیا در سیگاری ها (4.4%) 44 برابر افراد غیر سیگاری بود (0.1%). همچنین بیشترین میزان لکوپلاکیا در افرادی مشاهده شد که روزانه تعداد بیشتری سیگار می کشیدند و سابقه طولانی تری در مصرف دخانیات داشتند. این نتیجه موید نقش مهم دخانیات در اتیولوژی لکوپلاکیا بود. در این تحقیق متغیرهای الکل و ویروس هرپس بعنوان عوامل موضعی و متغیر سیفلیس بعنوان عامل سیستمی در ایجاد لکوپلاکیا مطرح نبود. تمام موارد لکوپلاکیای مشاهده شده در این تحقیق از نوع هموژن بودند و شایع ترین محل بروز لکوپلاکیا مخاط باکال (38%) و سپس به ترتیب لب پایین (30%)، لثه (26%) و زبان (6%) بود.
    نتیجه گیری
    شیوع لکوپلاکیا در جامعه ما نسبت به جوامع دیگر بالاتر نبود شیوع لکوپلاکیا در مردان بیش از زنان است و نتایج این تحقیق موید نقش مهم دخانیات در اتیولوژی لکوپلاکیا است.
  • بررسی میانگین ارتفاع استخوان آلوئل در دندانهای شیری و اولین مولر دایمی در دانش آموزان 9-7 ساله
    شیوا مرتضوی، آزاده نبی پور صفحه 8
    سابقه و هدف
    شواهد متعدد کلینیکی و رادیولوژیک بیانگر این حقیقت است که تخریب استخوان آلوئول هم در بچه ها و هم در بالغین صورت می گیرد و مشکلات اولیه پریودنتال در کودکان می تواند به بیماری های پیشرفته لثه در زمان بلوغ تبدیل شود. سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود، این است که ارتفاع طبیعی استخوان آلوئل در ناحیه دندانهای مولر و در سنین mixed dentition چقدر است؟هدف از این مطالعه بررسی میانگین فاصله CEJ-ALC و(Cemento Enamel Junction- Alveolar Crest) در دیستال دندان D و مزیال و دیستال E و مزیال دندان 6 در کودکان 9-7 ساله شهر اصفهان است. همچنین تاثیر عواملی مانند جنس، نوع قوس دندانی، موقعیت دندان در قوس و پوسیدگی بر روی میانگین فاصله (CEJ-ALC) مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
    مواد و روش ها
    برای این منظور از 93 دانش آموز 9-7 ساله یک جفت رادیوگرافی بایت وینگ خلفی گرفته شد؛ با استفاده از پروژکتور با بزرگنمایی 3 برابر فاصله CEJ-ALC توسط کولیس اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین فاصله در مولرهای شیری 1.06 میلی متر و در مولرهای دائمی 0.26 میلی متر به دست آمد. میانگین فاصله در فک بالا و پایین تفاوت معنی داری نداشتند. با این که میانگین فاصله با افزایش سن بیشتر می شود، ولی از نظر آماری معنی دار نمی باشد. فاصله CEJ-ALC در پسرها بیشتر از دخترها است و وجود پوسیدگی باعث افزایش میانگین فاصله CEJ-ALC می شود.
    نتیجه گیری
    میانگین فاصله CEJ-ALC در مولرهای شیری برابر 1.06 میلی متر و در مولرهای اول دائمی 0.26 میلی متر است. این فاصله بین دو فک تفاوت نداشته، در محدوده سنی 7-9.
  • بررسی اثر شیمی درمانی بر فلورمیکروبی دهان کودکان مبتلا به لوسمی
    علیرضا فتحیه، مرتضی صفایی صفحه 8
    سابقه و هدف
    کودکان لوسمیک که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند. در معرض عفونت و سپتی سمی نیز می باشند. لذا شناخت تغییرات در فلورمیکروبی دهان و بینی بینی های لازم کمک کننده خواهد بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای تحلیلی بصورت Case-Control بر روی فلور میکروبی دهان 20 کودک مبتلا به لوسمی حاد تحت شیمی درمانی در بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر (ع) در سال 1378 صورت گرفت. از هر بیمار بوسیله سوآپ استریل 2 نمونه کشت میکروبی دهانی از لثه آزاد و لثه چسبنده، یک نمونه قبل از بستری شدن و دریافت دوز شیمی درمانی و نمونه دیگر یک ماه پس از شروع درمان، گرفته شد. نمونه های گرفته شده بر روی محیط های کشت میکروبی تلقیح شده، پس از 24 ساعت مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بدنبال شیمی درمانی اعضای فلور نرمال دهان شامل استرپتوکوک ها، دیفتروئیدها و نیسریاها کاهش می یابند، در صورتیکه باسیل های گرم منفی شامل اشریشیاکولی، کلبسیلا، انتروباکتر و سود و موناس که به عنوان فلور گذار در محیط دهان محسوب می شوند، افزایش قابل ملاحظه ای را نشان می دهند. همچنین استافیلوکوک ها و کاندیداها نیز از افزایش قابل ملاحظه ای برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    افزایش گونه های میکروبی از جمله باسیل های گرم منفی لزوم مطالعه در خصوص پروتکل درمانهای دندانپزشکی اینگونه بیماران را افزایش می دهد.
  • تعیین میزان فعال نمودن فنرهای ارتودنسی در دستگاه های متحرک ارتودنسی
    سید محمدرضا صفوی، افشین امامی صفحه 9
    سابقه و هدف
    برای جلوگیری از پی آمدهای ناشی از اعمال نیروی زیاد توسط فنرهای مختلف که در دستگاه های متحرک ارتودنسی استفاده می شوند این تحقیق با هدف تعیین میزان نیروی وارده توسط این فنرها به ازای مقادیر مختلف Activation با توجه به تاثیر طول و قطر سیم و طراحی فنر انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای بررسی تمامی عوامل موثر در اعمال نیرو توسط فنر شامل مدول الاستیسیته آلیاژ، قطر سیم، زاویه Activation، قطر Helix، تعداد دورهای Helix، طول سیم قبل و بعد از Helix، زاویه بین طول سیم عمل کننده و خط عمود بر جهت نیرو که رابطه آنها بصورت فرمول (F= Ed4θ/10.8D(Nb+(L1 - L2/3π D)L1 Cos α) می باشد یک برنامه کامپیوتری به زبان پاسکال نوشته شد تا به ازای مقادیر مختلف Activation در سه فنر با طول و قطر و اندازه Helix های متفاوت مقادیر نیرو تعیین و از میان آنها محدوده قابل استفاده مشخص گردد.
    یافته ها
    مقادیر نیرو برای تمامی فنرها به ازا تغییرات کلیه متغیرها بدست آمد. بعنوان مثال فنر با قطر 0.6 میلیمتر و قطر Helix 3.6 میلیمتر با 2.5 دور چرخش به ازا 2 درجه فعال کردن 79 گرم نیرو و با 3.5 دور چرخش Helix به ازا همین مقدار اکتیواسیون 54 گرم نیرو اعمال می نماید.Z-Spring با قطره 0.5 میلیمتر با 1.5 دور Helix به ازا 14 درجه فعال کردن 45 گرم و با 15 درجه 52 گرم و با 16 درجه 59 گرم نیرو اعمال خواهد شد.
    نتیجه گیری
    1- از سیم های قطورتر از 0.4 میلیمتر برای ساخت Finger spring بایستی با احتیاط استفاده شود.2- برای ساختن فنر بشکل Z سیم های به قطر 0.5 و 0.6 میلیمتر مناسب ترند.
  • مقایسه کارآیی روش های مختلف پیشگیری در میزان خونریزی از لثه (GB) در دانش آموزان 12 ساله منطقه 6 تهران
    اشرف سادات صانعی، زیبا ملکی، معصومه مسلمی، سوین برقان صفحه 10
    سابقه و هدف
    از آن جا که خونریزی از لثه یکی از علائم بیماری های لثه می باشد در این تحقیق از این شاخص برای بررسی وضعیت بهداشت دهان و تغییرات آن بعد از بکارگیری روش های مختلف پیشگیری استفاده شده است. هدف از انجام این تحقیق، مقایسه کارایی روش های مختلف پیشگیری در ارتقا سطح بهداشت دهان دانش آموزان 12 ساله منطقه 6 تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این طرح نمونه ها به طور تصادفی از 16 مدرسه از ناحیه 6 تهران انتخاب شدند که 8 مدرسه دخترانه و 8 مدرسه پسرانه در این طرح شرکت داشتند. روش تحقیق به صورت تجربی بوده، تعداد نمونه ها 720 نفر انتخاب شدند. مدارس در 4 گروه شاهد، آموزش، ترغیب و آموزش و ترغیب قرار گرفتند.
    یافته ها
    در گروه شاهد که هیچ روش پیشگیری در آن اعمال نشد افزایش مختصری در خونریزی شش سکستانت مشاهده شد که این میزان از 21.6% به 23.3% افزایش نشان داد.در گروه آموزش، توضیحات کامل در رابطه با بهداشت دهان و دندان و نحوه استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه داده شده، همچنین جزوات و نوارهای آموزشی در اختیار دانش آموزان گذاشته شده بود. خونریزی در شش سکستانت از 22.9% به 13.6% کاهش نشان داد که این میزان از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). به عبارتی بیشترین میزان کاهش خونریزی از لثه در گروه آموزش مشاهده شد. در گروه ترغیب بدون دادن آموزش کافی و کامل و صرفا با دادن مسواک و نخ دندان و دهانشویه نتایج، افزایش در خونریزی از شش سکستانت را نشان داد که این میزان از 19.4% به 43.9% افزایش یافت.در گروه آموزش و ترغیب که از هر دو روش بهره بردند کاهش خونریزی در شش سکستانت از 43.2% به 14،% را مشاهده نمودیم که از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). در کل سه گروه آزمایشی شرایط بهتری را نسبت به گروه شاهد نشان دادند که از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که برای بالا بردن سطح بهداشت دهان افراد، آموزش کافی و صحیح به تنهایی برای ایجاد انگیزه در افراد کافی می باشد و می تواند به عنوان روش موفقی در بهبود وضعیت بهداشت دهان افراد جامعه به کار رود.
  • بررسی اثر PGE2 و گلوکونات کلسیم بر تحلیل ریشه در موش صحرایی
    مسعود سیفی بهنام اسلامی صفحه 11
    سابقه و هدف
    در این تحقیق میزان تحلیل ریشه به دنبال تزریق PGE2 به تنهایی و به همراه گلوکونات کلسیم به هنگام درمان ارتودنسی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    نمونه شامل 32 دندان مولار اول فک بالا مربوط به 24 موش صحرایی نر از نژاد Wistar بود. هشت دندان مولر سمت چپ گروه کنترل به عنوان گروه نرمال تحت اثر نیروی ارتودنسی قرار نگرفتند ولی از نظر تحلیل ریشه مورد مطالعه قرار گرفتند. حیوانات به 3 گروه تقسیم شدند. در گروه اول (کنترل) وسیله ارتودنسی که شامل یک Closed Coli Spring به اندازه 5mm بود، مولار اول راست بالا را به انسیزور همان سمت وصل می کرد و نیرویی معادل 60 گرم اعمال می نمود. سپس در مخاط باکال مولار مزبور تزریق 0.1 میلی لیتر از محلول آب مقطر انجام گرفت. مولار اول طرف مقابل که تحت هیچ نیرو و تزریقی واقع نشد، به عنوان گروه نرمال بشمار آمد. در گروه دوم علاوه بر اعمال نیروی ارتودنسی ذکر شده 0.1ml از PGE2 1microgram/microliter در همان محل تزریق شد. در گروه سوم نیز علاوه بر اعمال نیروی ارتودنسی و تزریق PGE2، تزریق داخل صفاقی 200mg/kg (IP) از گلوکونات کلسیم 10% صورت گرفت. تزریقات در روزهای صفر و هفت انجام شد و مدت آزمایش 21 روز بود. سپس نیمه چپ و راست فک بالای گروه اول و نیمه های راست فک بالای گروه دوم و سوم خارج شدند و مطالعات هیستولوژی جهت ارزیابی میزان سطوح تحلیل رفته ریشه مزیال مولارها انجام شد.
    یافته ها
    میزان تحلیل ریشه در بین گروه های نرمال و تزریق تنهای PGE2، از لحاظ آماری معنی دار بود. در گروه با تزریق توام PGE2 و گلوکونات کلسیم تمایل کمتری برای تحلیل ریشه نسبت به گروه با تزریق PGE2 به تنهایی دیده شد و این حقیقت که توام شدن کلسیم با PGE2 موجب تحلیل کمتری در ریشه می شود سبب می گردد که تحلیل ریشه بین دو گروه اخیر و نیز گروه های تزریق توام PGE2+Calcium Gluconate و نرمال از نظر آماری معنی دار نباشد.
    نتیجه گیری
    تحلیل ریشه در گروهی که به همراه PGE2، گلوکونات کلسیم دریافت کرد از گروه پاسخ معنی دار تحلیل ریشه (گروه PGE2) خارج گشت. بنابراین ضمن بهره گیری از افزایش حرکت دندانی، تحلیل ریشه کاهش یافته است.
  • ترشح آنتی ژنهای گروه خونی در بزاق (سکرتوری) و میزان پوسیدگی دندان مراجعین به سازمان انتقال خون تهران در سال 1375
    کتایون سالم، مجتبی وحیدگلپایگانی صفحه 12
    سابقه و هدف
    جهت تعیین شیوع پوسیدگی دندان و ارتباط آن با وضعیت افراد از نظر وجود یا عدم وجود آنتی ژنهای گروه خونی در بزاق (وضعیت سکرتوری) تحقیقی بر روی مراجعین مرکز انتقال خون ایران (پایگاه منطقه ای تهران) در سال 1375 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد افراد مورد بررسی 180 نفر بودند که معاینه دندانهایشان در نور طبیعی و با استفاده از سوند و آینه انجام گرفت. تحقیق توصیفی بوده، از شاخص DMFT جهت تعیین وضعیت پوسیدگی ها استفاده گردید و سپس شیوع وضعیت سکرتوری در نمونه های مورد بررسی با 95% فاصله اطمینان در آن جامعه مشخص گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 136 نفر (75.6 درصد) دارای وضعیت سکرتور و بقیه غیر سکرتور بوده اند. میزان DMFT در افراد سکرتور 4.8+7.4 و در افراد غیر سکرتور 6.1+7.6 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس اطلاعات بدست آمده از یافته های تحقیق حاضر میزان شیوع وضعیت سکرتوری بزاق در ایران با گزارشات دیگران مشابه بوده، این وضعیت نمی تواند در بروز پوسیدگی نقش داشته باشد.
  • بررسی ارزش تشخیصی تعداد نقاط سازمان دهنده هسته ای با رنگ آمیزی نیترات نقره در اسکواموس سل کارسینومای مخاط دهان
    بهنام اسلامی، فرزانه رحیمی، رضا طاهرنیا، محمود شاهرخی صفحه 12
    زمینه و هدف
    امروزه برای تشخیص سرطان و ضایعات پیش سرطانی علاوه بر رنگ آمیزی معمولی، از انواع مارکرهای سلولی و روش های ایمونوهیستوکمیکال استفاده می گردد که در شرایط کنونی به علت پر هزینه بودن اکثر این روش ها، باید به دنبال راه های تشخیصی ارزان تر و ساده تر مانند رنگ آمیزی نیترات نقره جهت بررسی نقاط سازمان دهنده هسته ای باشیم. گفته می شود که این روش جهت تعیین فعالیت تکثیری سلولهای سرطانی قابل استفاده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق، بر روی 21 مورد اسکواموس سل کارسینومای مخاط دهان (OSCC) انجام گرفته است. این ضایعات توسط نیترات نقره رنگ آمیزی شدند و نواحی سازمان دهنده هسته ای آنها بر روی 100 هسته، بطور تصادفی شمارش گردید. گروه شاهد و گروه ضایعات پیش سرطانی نیز از نواحی اطراف همان نمونه ها انتخاب شدند.
    یافته ها
    تعداد این نقاط در گروه سالم، 0.46±2.33، در گروه ضایعات پیش سرطانی 0.78±4.63 و در ضایعات سرطانی، 1.89±7.5 عدد بود که میان هر سه گروه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه، استفاده از رنگ آمیزی نیترات نقره را جهت افتراق بین ضایعات سرطانی و پیش سرطانی تایید می کند.
  • بررسی شیوع آسیبهای تروماتیک دندانهای قدامی دائمی در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی (78-1377)
    محمد اثنی عشری، لیدا طوماریان، سید عبدالرضا منبتی صفحه 13
    زمینه و هدف
    یکی از مسائلی که همواره ذهن دندانپزشکان را به خود مشغول داشته سرنوشت دندانهایی است که تحت آسیبهای تروماتیک قرار می گیرند. این مساله زمانی شکل حادتری به خود میگیرد که دندان تروماتیزه یک دندان قدامی بوده و تروما در سنین پایین به فرد وارد شده باشد. مطابق آمارهای موجود، پس از پوسیدگی دندان، آسیبهای دندانی دومین علت شایع آسیب به انساج سخت دندان، درگیری پالپ و پری اپیکال می باشد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی شیوع آسیبهای تروماتیک در بیماران مراجعه کننده به بخش اندو و اطفال دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی 65 بیمار که دارای 116 دندان تروماتیزه بودند توسط پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج زیر بدست آمد:
    یافته ها
    متوسط تعداد دندانهای تروماتیزه در هر بیمار 1.8 دندان، بیشترین میزان شیوع تروما در میان 12 دندان قدامی فکین دندانهای ثنایای میانی بالا با میزان شیوع 69.8 درصد بوده، شایعترین عوامل اتیولوژیک آسیبهای تروماتیک شامل زمین خوردن (40درصد)، برخورد شی سخت به دندان (13.8 درصد)، تصادفات رانندگی و ورزش (9.2 درصد)، نزاع و حوادث دوچرخه سواری (8.8 درصد) بود. میزان شیوع شکستگی تاج دندان: 68%، میزان شیوع شکستگی تاج- ریشه: 1.7%، میزان شیوع صدماتluxation: 22.4%، میزان شیوع Avulsion 12.9%، میزان شیوع شکستگی ریشه 3.5% بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالب گفته شده می توان چنین نتیجه گرفت که: 1- بیشترین میزان وقوع تروما در دندان سانترال بالا بود. 2- افراد دارای اورجت بیش از حد نسبت به وقوع تروما مستعدتر از دیگران بودند.3- انساج دندانهای Arulse شده دچار حداقل یک نوع از انواع تحلیل ریشه شده بودند.
  • کاربرد سمان MTA بعنوان ماده Pulp - Capping در انسان
    محمد آیینه چی، بهنام اسلامی، مریم قنبریها، محمود شاهرخی صفحه 14
    سابقه و هدف
    یکی از اهداف مهم دندانپزشک، حفظ حیات پالپ می باشد. بنابراین مراحل درمان تا حد امکان باید در جهت تامین این هدف باشند. در موارد اکسپوز مستقیم پالپ، پوشاندن پالپ یکی از درمانهای ایده آل است. طی سالهای متمادی مواد مختلفی جهت پوشاندن ناحیه اکسپوز پالپ بکار برده شده اند. اما ماده انتخابی در حال حاضر هیدروکسید کلسیم می باشد. ولی تحقیقات مختلف نشان داده اند که هیدروکسید کلسیم در بعضی موارد، موجب تحلیل داخلی و یا کلسیفیکاسیون پالپ می شود. در سال 1993، ماده جدیدی بنام MTA معرفی شد. توانائی سیل MTA در آزمایشات نشت باکتری برتر از بقیه مواد رایج بوده، سمیت آن نسبت به مواد دیگر کمتر است. در ضمن این ماده موتاژن نیست و استفاده از آن در حیوانات هیچ مشکلی را ایجاد نکرده است.
    مواد و روش ها
    در تحقیق حاضر، از 22 دندان عقل سالم فک بالای انسان استفاده شد. دندانها بعد از بی حسی و رعایت اصول ایزولاسیون توسط MTA و هیدروکسید کلسیم در دو گروه و در یک محیط دهانی پالپ کپ مستقیم شدند. در نهایت پس از گذشت 1 هفته، 2 ماه، 3 ماه، 4 ماه و 6 ماه، دندانها از دهان خارج شده، تعداد 14 نمونه بعد از انجام مراحل آزمایشگاهی جهت بررسی هیستوپاتولوژیک آماده شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که در نمونه های MTA، سد عاجی از ضخامت بیشتر و پالپ از التهاب خفیف تری برخوردار بوده است. همچنین این ماده موجب حفظ حیات پالپ گشته، فاقد واکنش جسم خارجی بوده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین MTA میتواند جایگزینی مناسب برای هیدروکسید کلسیم در حفظ حیات پالپ باشد.
  • بکارگیری رایانه در طرح درمان پروتزهای پارسیل
    پارسا آتش رزم، صالح رجاییان، مهرداد تاج بخش صفحه 15
    سابقه و هدف
    هدف از این طرح تحقیقاتی بکارگیری رایانه در طراحی و طرح درمان پروتزهای متحرک پارسیل است. یعنی به خدمت گرفتن سرعت و دقت رایانه در پردازش حجمی داده ها که در ارتباط با موارد متنوع و گوناگون نواحی بی دندانی که در بیماران دیده می شود.
    مواد و روش ها
    در این طرح تحقیقاتی- ابداعی، طراحی انواع پروتز متحرک پارسیل به کمک رایانه و نرم افزاری با محیط عملیاتی ویندوز 98 و فرم های محاوره و خطوط برنامه نویسی شده و تصاویر گرافیکی انجام گرفته است.
    یافته ها
    ماحصل کار در این پروژه یک بسته نرم افزاری است که برای هر مورد خاص 65 تصویر گرافیکی را در بر می گیرد و توانایی آنالیز طراحی تمام موارد پروتزهای متحرک پارسیل یعنی 536، 65 مورد را دارد. یافته این تحقیق برای طراحی و طرح درمان پروتزهای متحرک پارسیل به صورت تصاویر گرافیکی و پرسش پاسخ نشان داده شده است.
    نتیجه گیری
    در این طرح یک سیستم خبره نرم افزاری روند منطقی مسیر طرح درمان و طراحی را با مجموعه ای از مستندات جمع آوری شده از کتب مرجع با ارایه نمادهای گرافیکی و تصویری نشان می دهد. این سیستم نرم افزاری نه تنها واجد قابلیت های آموزشی است بلکه می تواند نقش یک مشاور را برای همکاران داشته باشد.